Debata - 3 II 2017

„Zdrowie na talerzu, czyli jemy po to aby żyć, a nie żyjemy po to, aby jeść”

 

„Czym kierujemy się, a czym powinniśmy się kierować robiąc zakupy w sklepie?”, „Jakie rodzaje tłuszczu występują w pokarmach i jaki mają wpływ na nasze zdrowie i życie?”, „Jak zapewnić prawidłowe dostarczanie białka?”, „Dlaczego woda jest dla nas tak ważna oraz ile i jaką wodę powinniśmy pić?”, „Czy uczeń może nie jeść drugiego śniadania?”. O tych i innych zagadnieniach mówili 3 lutego 2017 r. szóstoklasiści z klasy VI A (Dominika Grankowska, Ada Ostrowska, Ciepliński Hubert, Szymon Dusza) i VI B (Maria Strózikowska, Zofia Walczykiewicz, Oliwier Junik, Michał Niedźwiedzki) Szkoły Podstawowej im. mjr. Henryka Sucharskiego w Resku w trakcie uczniowskiej debaty „Zdrowie na talerzu, czyli jemy, po to aby żyć, a nie żyjemy po to, aby jeść”. Debacie przysłuchiwali się uczniowie z klasy VI C. Spotkanie prowadziła pani Lucyna Seredyńska.
Debata poprzedzona była anonimową ankietą, której celem było zbadanie poziomu wiedzy uczniów na temat zdrowego odżywiania. Wyniki ankiety posłużyły do sformułowania zagadnień debaty.
W trakcie debaty uczniowie obejrzeli trzy filmy edukacyjne: „Jak prawidłowo czytać etykiety?”, „10 zasad zdrowego odżywiania” oraz „Porcje”. Uczestnicy debaty wykazali się bardzo dobrym przygotowaniem i dużą wiedzą z zakresy prawidłowego odżywiania i zdrowego stylu życia.
Ustalono, że jedzenie jest częścią naszego zdrowia, w związku z tym powinno dostarczać nie tylko podstawowych składników odżywczych, ale i przyjemności. Wybór właściwych produktów w naszej codziennej diecie ma ogromne znaczenie dla zapewnienia zdrowia, energii życiowej i dobrego funkcjonowania. Aby czuć się dobrze i wyglądać pięknie przez lata należy jeść mądrze.

 

Lucyna Seredyńska